De Schuur van Scheire

DIY - De Rookbraker

Wat heb je nodig?

  • Grote beker
  • Kleine beker
  • Roerstaafje of rietje
  • Ovenwanten om droog ijs vast te pakken
  • Droog ijs (CO2 in vaste vorm)
  • Water
  • Afwasmiddel


Hoe?

Giet water in de grote beker. Voeg een goede scheut afwasmiddel toe. Roer om het afwasmiddel goed te laten oplossen, maar zorg ervoor dat je geen belletjes maakt. Vul de kleine beker met droog ijs. Laat de inhoud van de kleine beker in de grote beker vallen. Je kan met je blote handen bellen vastnemen en doen paffen.


Waarom?

Droog ijs is de vaste vorm van het gas CO2. Die werd verkregen door het gas héél erg af te koelen. Bij kamertemperatuur is CO2 gasvormig, dus dat diepgevroren CO2 wil niets liever dan verdampen, en zal elk beetje warmte dat het te pakken krijgt gebruiken om te verdampen. Daarom rookt droog ijs zo. En daarom moet je isolerende handschoenen dragen om te vermijden dat je vingers eraf vriezen.

Wat gebeurt er dus wanneer je droog ijs in zeepsop op kamertemperatuur gooit? Lucht is een veel betere isolator dan water. Het droog ijs kan dus veel gemakkelijker een hoop warmte onttrekken aan het water, en massaal sublimeren tot gas. Dat gas probeert te ontsnappen, maar wordt gevangen in de bubbels van het zeepsop. Als je die laat openbarsten onts napt het gas.